CAFER CANGÖZ

MKP açıklaması; Devrimde ısrar eden 48 yıllık ömür, 48 yıllık ömrünün 30 yılını profesyonel bir devrim savasçısı olarak geçirmistir Cafer Cangöz. Komünist önder Kaypakkaya’dan sonra partimizin şehit düşen 5. Genel Sekreteri olan Cafer Cangöz yoldaş, 01. 01. 1957 yılında Dersim’in Mazgirt ilçesine baglı Akpazar Nahiyesi, Kızılcık Köyü’nde doğdu. Doğduğu köyde ilköığrenimini, Akpazar’da, ortaokulu ve lise öğrenimini Mazgirt’te tamamladı. Lise yillarında iken devrimci mücadeleye ilgi duyan Cangöz yoldaş liseyi bitirdikten sonra partimiz saflarında profesyonel faaliyet yürütmeye başladı.

Partili faaliyetlerinden dolayi ilk defa 1979 yılında gözaltına alınan Cangöz, sorguda tutulduğu 15 gün içerisinde ifade vermeyerek sonrasında serbest bırakıldı. CAFER CANGÖZ proleterya Partisinin kurucu önderi Ibrahim Kaypakkaya’nin katledilmesinden sonra Cografyamizda devrimin Kaypakkaya önder çizgisi temelinde yeniden merkezileşme sürecinin parti üyeleri içerisinde yer alir . (1976-1978) komünist kisiligi ve onderligiyle CANGÖZ’ ismi gerek  proleterya partisi saflarinda gereksede devrimci orgutlerin taban kitlesinde ve halk icerisinde sempati ve ilgiyle anilir.

O; faşist diktatörlüğe ve emperyalizme karşı komünist meydan okuyuşun bayraklarından biri olarak, 12 Eylül faşist darbesinin Diyarbakır işkence tezgahları ve zindanlarında düşmanı stratejik olarak yenmenin adıydı… O; İşkence tezgahlarında komünizmi kazanmak ve düşmanı yenilgiye uğratmak için Ser verip sır vermeyen Kaypakkaya neslinin şanlı örneklerinden biriydi. İşkence tezgahlarında, zindanlarda direnen devrim ve komünizm savaşçıları karşısında korku ve aczin kudurganlığıyla düşman; “Caferleşmeyin” diyerek saldırıyordu. Diyarbakir zindan savasçıları bunu bizzat yaşadılar. Şimdi her birimizin Caferleşme zamanıdır! Evet daha çok Caferleşeceğiz!…

Belirli Tarihsel Süreçler ve Cafer Cangöz

Cafer Cangöz, 1980 öncesi Diyarbakır, Van, Dersim, Ankara il ve ilçelerinde Partimiz adına örgütsel faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle Diyarbakır Askeri Mahkemesi’nde yargılandı. Cangöz mahkemede de onuru ve direngenliği seçti. Bütün zor koşullara karşı diğer yoldaşlarımızla birlikte 400 sayfalık bir savunma hazırlayarak partimizin teorik görüşlerini büyük bir cesaretle faşizme karşı savundu.

Poliste takındığı komünist tavır ve yaptığı savunmadan dolayı 20 yıl ceza aldı. Cangöz, partimizin yöneticisi olduğu gerekçesiyle 1981 yılında Ankara’da polis tarafından gözaltına alındı. Ankara DAL ve Diyarbakır işkencehanelerinde toplam 90 gün boyunca en vahşi işkencelere maruz kaldı. Daha sonra tutuklanıp hapishaneye gönderilen Cangöz, Diyarbakır zindanlarında işkenceye karşı komünist tavrını sürdürdü.

1983 yılının Eylül ayında 27 gün ölüm orucuna yattı. Diyarbakır zindanlarında zulüm ve işkencelere karşı ikinci kez beş yoldaşıyla birlikte (1984) 50 günlük ölüm orucuna yattı. 1988 yılında süresiz açlık grevi, 1988 yılında Eskişehir Hapishanesi’nde 35 günlük açlık grevi, 1989 yılının Ocak ayında 22 günlük açlık grevi, 1989 yılının Temmuz ayında Aydın Hapishanesi’nde 45 günlük açlık grevi… 1984 yılının ortalarında kendisi hakkında açıklanan kararın duruşmasında mahkeme heyetinin son söz olarak ne diyorsun sorusu üzerine “Kahrolsun Faşizm, Yaşasın Mücadelemiz” sloganını haykırdı.

1991 yılında Adapazarı Hendek Hapishanesi’nden tahliye olan Cafer Cangöz hemen askere alındı. 15 gün sonra ise askerden firar etti. Cafer CANGÖZ yoldaş; hapishaneden çıktıktan sonra partimizin DABK güçlerinin MK üyesi ve sekreterliğini bir dönem yürüttü. 1992 parti güçlerimizin birleşmesi sürecinin Geçici Birleşik Merkez Komitesi (GBMK) Siyasi Büro (SB) üyesi ve sekreter yardımcısıydı. 1992 OPK’da yine parti MK üyesi ve SB üyeligine seçildi ve Genel Sekreter yardımcısı olarak görevlerine sarıldı.

Parti 1. Kongresi’nde parti Genel Sekreterliğine getirildi. 15 Haziran 1995 tarihinde Istanbul Laleli’de polis tarafından kaçırılırak katledilmek istendi. Fakat gerek Cangöz’ün kaçırılma sırasında “Adım Cafer Cangöz, polis tarafından aranıyorum. Bu polisler beni infaz etmeye götürüyorlar” şeklinde bağırması, gerekse de oluşturulan kamuoyu baskısıyla devlet, Cangöz’ün ellerinde olduğunu kabul etti. Cangöz 28 Haziran 1995 tarinde tutuklanarak Bayrampaşa Hapishanesi’ne konuldu.

Cafer CANGÖZ 1996 ve 2000 Ölüm Orucu direnişlerinde yer alan partimiz savasçılarının önderlerindendir. O; Eylül 2002 tarihindeki TKP(ML) 1. Kongresi’nde; onun ideolojik-siyasi-örgütsel devamı olan Maoist Komünist Partisi sürecine tayin edici katkılarda bulundu. Genel Sekreterlikle görevlendirilmesi bu tarihi rolün ve parti tarihimizde ispatlanmış komple önderlik özelliklerinin bir sonucuydu.

Önceki İçerikBinali Güler
Sonraki İçerikCEMAL ÇAKMAK