Josef Stalin

Ölümsüzleştiği tarih: 5 Mart 1953

Gerçek ismi Josef Visarionoviç Çuğaşvili olan Stalin, 21 Aralık 1879’da Gürcistan’da doğdu. Yoksul köylü bir aileden gelen annesi ve babasının ısrarı ile Tiflis’te Rus Ortodoks Katolik Kilisesi’ne papaz yetiştiren bir din okuluna yerleştirildi. Stalin’in ilk devrimci düşüncelere yöneldiği yıllar bu dönemlerdir. Bu dönemde Marksist kitaplara yoğunlaşmasıyla devrimci düşüncelerini bilimsel bir rotaya sokmuştur. Siyasal faaliyetlerinden kaynaklı okuldan atılmasıyla profesyonel bir devrimci olma yolunda adımlarını atmaya başladı.

1901 yılı sonunda RSDİP’in Tiflis Komitesi üyesi olarak Batum’daki fabrika işçileri arasında yerini alıp, propagandacı olarak burada 3 yıl faaliyet yürüttü. Parti içindeki Menşevik-Bolşevik ayrışımında Lenin’in yanında yer almış; 1912’de RSDİP’in MK’sına girdikten sonra Pravda’nın çıkışına önderlik etmiş ve yayın yönetmenliğini yapmıştır.

1913-1917 yılları arasında sürgün olan Stalin’in Ekim Devrimi’nin gerçekleşmesindeki emeği reddedilemez niteliktedir. Parti’nin 1922’deki 2. Kongre’sinde MK Sekreterliğine seçilmiş, Lenin’in ölümünden sonra 1924’te toplanan Parti Kongresinde Genel Sekreterliğe getirilmiştir.

Stalin parti içinde anti-ML düşüncelerle savaşırken başta Troçki, Buharin olmak üzere birçok hainle de kıyasıya mücadele etmiştir. Stalin yoldaşın önderliğinde 1914’te Alman faşizmine karşı büyük bir direniş gerçekleştirilmiştir. Sovyetler Birliği’ne de saldıran Nazi işgalcileri, Moskova önlerine kadar gelmiş ama sokak sokak çatışmalar ve sonuçta milyonlarca Sovyet vatandaşının yaşamlarıyla ödediği bedelle faşizm geriletilmiş; 1945’de Kızıl Ordu’nun Berlin’e girmesiyle de büyük bir yenilgi almıştır.

Stalin yoldaş özellikle ulusal sorun ve sömürge sorununa yönelik tespitleriyle ML teoriyi zenginleştirerek sosyalizm biliminin ustalarından biri olarak tarihteki yerini almıştır.

Yarattığı değerlerle tüm dünya halklarına, ezilen uluslara büyük bir miras bırakan Stalin, 5 Mart 1953’te geçirdiği beyin kanaması sonucu Moskova’da yaşamını yitirdi.

Önceki İçerikVladimir İlyiç Lenin
Sonraki İçerikALİ HAYDAR YILDIZ